Zwierzęta
Re: Zwierzęta
Spotkane w Lisim Ogonie przy łowisku, pytanie zagadka - co to za zwierzaki? 
- Załączniki
-
- DSC_1337.JPG (167.82 KiB) Przejrzano 8585 razy
-
- DSC_1338.JPG (159.95 KiB) Przejrzano 8585 razy
-
- DSC_1339.JPG (140.45 KiB) Przejrzano 8585 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Miniaturowe bobry. W tym okresie życia wychodzą na drogi i czekają na okazję, by ktoś nadepnął im na ogon. Gdy takowy, po kontakcie z czymś ciężkim, stanie się odpowiednio płaski, wyruszają poszukiwać strumieni i rzeczek... 
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Piżmaki
Nutrie jak nic
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Zawitały u mnie jakoś rano i zostaną na dłużej,
Dexter i Gangster
Dexter i Gangster
- Załączniki
-
- szczury
- 20140820806 smal.jpg (135.41 KiB) Przejrzano 8432 razy
Bunkerites of Poland
Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą
Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą
U mnie podobne osobniki mają zagościć we wrześniu. Daj znac czy mozna z nimi wytrzymać 
"Wypadek to dziwna rzecz. Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy" - Kubuś Puchatek
raczej mała nie jest
u poprzedniego właściciela mieszkały w tej przed długi długi czas to i teraz dadzą radę
Robak przyjdziesz i ocenisz Sam
Robak przyjdziesz i ocenisz Sam
Bunkerites of Poland
- BYDZIAK 1958
- brak
Plaża w Mikoszewie. Prawdopodobni to 'Biegus malutki', prezentujący 'krok defiladowy'. 
Dzięki sprzyjającym warunkom dla rozwoju ptaków w ujściu Wisły, na plażach można zobaczyć już nie tylko mewy. Te mniejsze gatunki ptaków są jednak mocno ruchliwe i trudne do 'ustrzelenia'.
Dzięki sprzyjającym warunkom dla rozwoju ptaków w ujściu Wisły, na plażach można zobaczyć już nie tylko mewy. Te mniejsze gatunki ptaków są jednak mocno ruchliwe i trudne do 'ustrzelenia'.
- Załączniki
-
- krok defiladowy.jpg (81.89 KiB) Przejrzano 8356 razy
Os. Przylesie, godz. 7.30.
Poranny gość. Pukaniem w okna domaga się śniadania
Poranny gość. Pukaniem w okna domaga się śniadania
- Załączniki
-
- SDC17717.JPG (57.76 KiB) Przejrzano 8317 razy
-
- SDC17718.JPG (58.45 KiB) Przejrzano 8317 razy
Sesyjny kociamber 
- Załączniki
-
- Kociamber.jpg (208.69 KiB) Przejrzano 8218 razy
-
- Kociamber1.jpg (181.72 KiB) Przejrzano 8218 razy
-
- Kociamber2.jpg (226.45 KiB) Przejrzano 8218 razy
-
- Kociamber3.jpg (137.09 KiB) Przejrzano 8218 razy
-
- Kociamber4.jpg (138.43 KiB) Przejrzano 8218 razy
"Upolowany" wczoraj w ogrodzie 
- Załączniki
-
- zając_1.jpg (102.74 KiB) Przejrzano 8158 razy
-
- zając2.jpg (149.54 KiB) Przejrzano 8158 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Namierzyłem małych pracusiów. Wlatują w dziurkę przy ścianie, jeden za drugim. To osy. Wylatujące, trzymają w 'szczękach' odcięte kawałeczki styropianu, ze ściany którą on ociepla. 'Czyścioszki'. Nie zrzucają go tuż za budowanym gniazdem. Odlatują z nim daleko i 'zrzut drobin', odbywa się już gdzieś, gdzie wzrok nie sięga. Pochłonięte tą budową, chyba zapomniały że niebawem nadejdą chłody i one wszystkie zginą. Zimę przetrwa tylko ich królowa. Jak jej się uda...

Na górnym zdjęciu, kolejna wchodząca osa, a na dolnym, inna, startuje do odlotu z ładunkiem styropianu.

Na górnym zdjęciu, kolejna wchodząca osa, a na dolnym, inna, startuje do odlotu z ładunkiem styropianu.
A widziałeś zrzuty? Bo może gdzieś zabierają i ocieplają swoje gniazdo
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- BYDZIAK 1958
- brak
GrapHite pisze:A widziałeś zrzuty? Bo może gdzieś zabierają i ocieplają swoje gniazdo
^^^ Może gdzieś odkładają i zrzuty zrobią zimą, imitując opady śniegu, gdy tegoż zabraknie...
A tak naprawdę, to gniazdo budują 'w ścianie', usuwając styropian. Gospodarz w końcu się wkurzył i zadał przez otwór do środka pianki, która wywołała tylko u os śmiech. Następnego dnia i potem, bez przeszkód kontynuowały swa pracę.
Zima rozwiąże problem.
- BYDZIAK 1958
- brak
Obok mojego, 'recyklingowego' karmnika, który pokazałem tu rok ok temu, wisiały zawsze 'słoninki'. W tym roku pojawiło się u mnie bardzo dużo srok, które nie tylko porywały całe słoninki, ale i nękały pozostałe drobne ptaki. Odstraszanie ich nie było skuteczne bo one i tak odczekiwały na dogodne momenty. Mimo ze swoją stołówkę dla większych ptaków, mają w innym miejscu, spodobało im się terroryzowanie wróbli i sikorek. W końcu znalazłem na te sroki sposób, by zniechęcić je to tych czynów. Zrobiłem z kawałka starej siatki 'klatkę'. Teraz w niej wisi słonina. Drobne ptaki z powodzeniem przechodzą przez jej otwory. Sroki co jakiś czas, jeszcze kombinują na różne sposoby pozyskanie łatwego kąska, ale na razie bez skutku, ku radości latających mniejszych braci. 
- Załączniki
-
- Czasami ucztują razem, a czasami 'stoją w kolejce'. :)
- ptaki 2.JPG (107.39 KiB) Przejrzano 7447 razy
-
- ptaki 1.JPG (83.12 KiB) Przejrzano 7447 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Pewnie gdzieś pod mostami Solidarności zamieszkały bobry. Chrupią pobliskie drzewa. Nie udało mi się ich 'złapać'. Ale może ktoś z Was będzie miał więcej szczęścia. 
- Załączniki
-
- bobry1.JPG (125.04 KiB) Przejrzano 7462 razy
-
- bobry2.JPG (87.18 KiB) Przejrzano 7462 razy