Pozdrawiam
Stare zdjęcia Bydgoszczy
- Maciej Kulesza
- brak
Re: Stare zdjęcia Bydgoszczy
Jak wstawisz nagranie i wstawisz na YT daj znać. Może wspólnie pokażemy w "Archiwum B" : "Samolot rozbił się na Bernardyńskiej" 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
To zdjęcie było w tym wątku: viewtopic.php?f=28&t=5643
- BYDZIAK 1958
- brak
Maciej Kulesza pisze:Jak wstawisz nagranie i wstawisz na YT daj znać. Może wspólnie pokażemy w "Archiwum B" : "Samolot rozbił się na Bernardyńskiej"
Pozdrawiam
^^^ Dam znać. Podobno są jakieś malutkie 'przetwarzacze' filmów z VHS na kompa. Gdy to zdobędę, to skopiuje tą relacje.
Jakiś czas temu 'zaistniał' kadr z filmu Sąsiedzi, pokazujący narożnik Nakielska - Kruszwicka.
'Ubogaciłem' ten kadr, (dodając więcej szczegółów z tamtego ujęcia) o widok na fragment bramy śluzy III.
- Załączniki
-
- Nakielska.JPG (24.94 KiB) Przejrzano 5709 razy
W którym to kierunku bo nie mogę zaskoczyć ?
Podejrzewam, że patrząc w kierunku Nakielskiej 
krajan pisze:Podejrzewam, że patrząc w kierunku Nakielskiej
Na pewno w tym kierunku. Po lewej budynek szkoły przemysłowej, czyli Mechanika.
- BYDZIAK 1958
- brak
jaras pisze:W którym to kierunku bo nie mogę zaskoczyć ?
Dla ułatwienia Tonie i innym, co przypadkiem tu trafią, dla orientacji, dodałem co nie co ze 'współczesności'. Teraz chyba każdy rozpozna to miejsce.
- Załączniki
-
- Ku Nakielskiej.JPG (46.49 KiB) Przejrzano 5654 razy
Wszystko jasne 
Witam!
Nie wiem czy na forum te zdjęcia już się pojawiły, ale przeszukując internet trafiłem na ciekawą stonkem z mnóstwem starych zdjęć i myślę, że warto pokazać kilka z nich :

To znana wszystkim ulica Gdańska, w głębi Dom Handlowy i kamienice w okresie świetności.

Zdjęcie dworca kolejowego z 1860 roku- widok na peron drugi.

A to wnętrze dworca kolejowego w 1915 roku.

A to widok na Plac Teatralny, w głębi widać ciekawy budynek - stoi w miejscu , gdzie stał później Dom Fryderyka.

Wyżej mamy Szpital Miejski, nazwany dzisiaj szpitalem im. A.Jurasza - otoczają go dzisiaj bloki, a na fotce zupełna pustka- stał sobie tak biedny sam

Jako mieszkańca Fordonu ciekawe mnie ta fotka najbardziej - to ulica Bydgoska w kierunku placu Wyzwolenia/Zwycięstwa, w głębi widać wieżyczkę kościoła Św. Jana.

A to ciekawe - autobus miejski napędzany gazem - o ile sie nie myle stoi na Placu Kościeleckich

Śluza miejska Kanału Bydgoskiego

Kościół Piotra i Pawła
Nie wiem czy na forum te zdjęcia już się pojawiły, ale przeszukując internet trafiłem na ciekawą stonkem z mnóstwem starych zdjęć i myślę, że warto pokazać kilka z nich :

To znana wszystkim ulica Gdańska, w głębi Dom Handlowy i kamienice w okresie świetności.

Zdjęcie dworca kolejowego z 1860 roku- widok na peron drugi.

A to wnętrze dworca kolejowego w 1915 roku.

A to widok na Plac Teatralny, w głębi widać ciekawy budynek - stoi w miejscu , gdzie stał później Dom Fryderyka.

Wyżej mamy Szpital Miejski, nazwany dzisiaj szpitalem im. A.Jurasza - otoczają go dzisiaj bloki, a na fotce zupełna pustka- stał sobie tak biedny sam

Jako mieszkańca Fordonu ciekawe mnie ta fotka najbardziej - to ulica Bydgoska w kierunku placu Wyzwolenia/Zwycięstwa, w głębi widać wieżyczkę kościoła Św. Jana.

A to ciekawe - autobus miejski napędzany gazem - o ile sie nie myle stoi na Placu Kościeleckich

Kościół Piotra i Pawła
- BYDZIAK 1958
- brak
Witaj na forum. Życzę udanych polowań na stare zdjęcia i dzielenia się nimi. 
^^^ Z opowiadań starszych coś tam pamiętam, że był to bodaj 'gaz drzewny". Ale pewnie więcej opowiedział by o tym spooney.
^^^ Ciekawy zestaw słów. I śluza miejska i kanału... Czyli poprawnie.
Choć dodać by pewnie trzeba, że tam akurat płynie Brda.
DawnoTemu pisze:Witam! (...)
^^^ Z opowiadań starszych coś tam pamiętam, że był to bodaj 'gaz drzewny". Ale pewnie więcej opowiedział by o tym spooney.
DawnoTemu pisze:
^^^ Ciekawy zestaw słów. I śluza miejska i kanału... Czyli poprawnie.
Choć dodać by pewnie trzeba, że tam akurat płynie Brda.
BYDZIAK 1958 pisze:^^^ Z opowiadań starszych coś tam pamiętam, że był to bodaj 'gaz drzewny". Ale pewnie więcej opowiedział by o tym spooney.
Jeżeli autobusy były na gaz drzewny(holzgas) to zamontowane by miały generatory do jego wytwarzania.
Na zdjęciu(1946) gaz jest dostarczany z dystrybutora do butli zamontowanej w pojeździe. Był to gaz świetlny(koksowniczy) dostarczany z miejskiej sieci.
-
monter1951
- brak
Drugie zdjęcie DawnoTemu: pierwszy dworzec, tutaj w całości.
- Załączniki
-
- img621.jpg (150.39 KiB) Przejrzano 5555 razy
Kolejne zdjęcia znalezione na FB STARA BYDGOSZCZ (wszystko w załącznikach)
- Załączniki
-
- Most Fordoński
- 994687_269094823244643_1670547825_n.jpg (47.96 KiB) Przejrzano 5470 razy
-
- Ulica Cieszkowskiego około 1912 roku - ciekawa , mało znana dość pocztówka pochodząca prawdopodobnie z jakiejś książki - po wyglądzie podejrzewam, że to jakiś skan z książki :)
- 1012023_275727092581416_460134829_n.jpg (65.46 KiB) Przejrzano 5470 razy
-
- Ciekawa pocztówka przedstawiająca Bydgoszcz - również mało znana - około 1910 rok.
- 1508020_273999159420876_1169777406_n.jpg (54.5 KiB) Przejrzano 5470 razy
-
- A to zdjęcie opisane było , jako Restauracja w Łęgnowie :)
- 1524699_275722832581842_1411940022_n.jpg (81.09 KiB) Przejrzano 5470 razy
-
- Kościół Św. Piotra i Pawła
- 1560516_276518332502292_465246313_n.jpg (62.18 KiB) Przejrzano 5470 razy
"Restauracja" to prywatne przedsiębiorstwo rozrywkowo-rekreacyjne w Czersku Polskim a nie w Łęgnowie 
Komentarz: Kościół Św. Piotra i Pawła
Nie. To dawna fara ewangelicka na pl. Kościeleckich, obecnie pw. Andrzeja Boboli. Czyli Jezuici jak nic.
Nie. To dawna fara ewangelicka na pl. Kościeleckich, obecnie pw. Andrzeja Boboli. Czyli Jezuici jak nic.
Aha - Mój błąd
Kolejne nieznane wcześniej fotki...
Kolejne nieznane wcześniej fotki...
- Załączniki
-
- Ul. Nawigacyjna w Fordonie
- fordon 3.jpg (35.88 KiB) Przejrzano 5412 razy
-
- Ul. Willhelma, dziś Jagiellońska
- phoca_thumb_l_09.jpg (31.9 KiB) Przejrzano 5412 razy
-
- Ul. Dworcowa
- phoca_thumb_l_ba01.jpg (46.64 KiB) Przejrzano 5412 razy
-
- Plac Piastowski - jeszcze bez kościółka
- phoca_thumb_l_by31.jpg (44.11 KiB) Przejrzano 5412 razy
-
- Gdzie to? Gdzieś przy Gdańskiej ?
- phoca_thumb_l_da33.jpg (37.28 KiB) Przejrzano 5412 razy
Na tym ostatnim zdjęciu jest chyba stary przejazd kolejowy w stronę Bydgoszcz Wschód a obecnie ul kamienna
to Gdańska - Kamienna
Ciekawostką są osobne "szlabany" dla pieszych
Ciekawostką są osobne "szlabany" dla pieszych
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- BYDZIAK 1958
- brak
Raczej nie ma jeszcze wątku o tartaku Frankego, więc to zdjęcie o którym wspominałem, wstawię na razie tu.
- Załączniki
-
- 47.JPG (57.6 KiB) Przejrzano 5284 razy