Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"
UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
BYDZIAK 1958 pisze:Więc można na tą chwilę założyć, że budynek 'klocek', na ostatniej pocztówce zecera stoi na rogu Fordońska - Cegielniana.
Przychylam się do takiej teorii Może nawet miał coś wspólnego z cegielnią.
Nie widać wlotów ulic. Czyżby więc oba budynki mieściły się na odcinku od wlotu Gajowej do wlotu Cegielnianej.
I na ostatniej mapce mamy cmentarzyk z wątku o Fordońskiej.
Może faktycznie W.K. był wcześniej jakoś powiązany, (rodzinnie?), z cegielnią i dzięki niej mógł zainwestować w nowy interes - małe zoo
Poniżej dwa szkice,- pierwszy, głównie z widokiem na dawny, 'południowy' przebieg ul Fordońskiej. Oba lokalizują na podstawie naszych, forumowych ustaleń, przypuszczalne miejsce domu W.K. (Na rogu Fordońska - Cegielniana, domek 'klocek' z ostatniej pocztówki.) Oczywiście sprawa nie jest zamknięta, bo nadal nie mamy stu procentowej pewności.
Jak podaje strona szkoły, pierwsza klasa utworzona została w roku szkolnym 1965/1966. Zbiega się to z budową (nieistniejącej już) zajezdni autobusowej na Szajnochy (1966) oraz uruchomieniem tramwajów do Wyścigowej (1969).
Można więc przyjąć, że połowa lat 60. to kres starego układu domów i ulic w tym rejonie. Wykupy (czy raczej wysiedlenia), nowe podziały geodezyjne, burzenie... ale i budowanie.
A ten ceglany budynek z pocztówki to szkoła!
pozdrawiam znad kaszty
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
zecer pisze:
Ja bym WK umieścił przed Ceramiczną (płotek wykorzystuje/wymusza zakręt ulicy)?
^^^ Czyli znów wracamy w pobliże Telimeny... Tylko co zrobić z fantem w postaci końca linii tramwajowej przy Cegielnianej, pokazanej głównie na mapce topograficznej, a więc takiej, którą trzeba traktować bardziej poważnie? A zdjęcie pokazują dom WK, właśnie przy niej? (To ta przedostatnia mapka, na poprzedniej stronie)
A czy z seniorem już rozmawiałeś?
^^^
To rzeczywiście wygląda już lepiej.
Stare zdjęcia lotnicze, przy dużym powiększeniu 'pikselizują się'. Mimo to, poniżej można dopatrzyć się w czerwonych polach domu W.K. z budynkiem 'pomocniczym', (stodołą?), lub czymś w tym rodzaju i w drugim polu obok, dawnej szkoły.
B - Balaton
G - Gajowa
C1- Ceramiczna
C2- Cegielniana
Oczywiście, nadal dopuszczam, że możemy się mylić.
Zaciekawił mnie ten wątek , bo akurat znam te okolice dosyć dobrze .
Przypomniałem sobie , że przecież kiedyś sfotografowałem leciwą kamienicę przy ul. Fordońskiej 10 ( obecny nr.) , stojący w miejscu opisywanym przez szanownych kolegów , czyli u zbiegu ul. Fordońskiej i Gajowej. Powodem mojego zainteresowania w tamtym czasie były fragmenty starego napisu ..." Rest..(auracja )" , który ujawnił się pod niedbale położonym nowszym tynkiem , czy farbą . Zamurowany , ale widoczny kształt drzwi , oprawa okien i finezja fasady tego budynku mogą sugerować takie właśnie było przeznaczanie lokali na parterze.
Czy to nie jest ta właśnie restauracja Wicka K. ?
AERO pisze:(...) Czy to nie jest ta właśnie restauracja Wicka K. ?
Stare zdjęcia i mapy sugerują, że restauracja W. Kujawskiego była po przeciwnej stronie (dzisiejszej nieparzystej) ul. Fordońskiej.
Kamienica (datuję ją na przełom XIX i XX w.) zapewne pamięta czasy jej świetności.
Dobrze, że zauważyłeś i utrwaliłeś te stare napisy. Prawdopodobnie wkrótce znikną.
Najczęściej, w różnych publikacjach, natrafiamy na opis miejsca "w pobliżu narożnika Gajowa - Fordońska". Skoro szukanie przez nas śladów po tym domu, przesuwa go dalej, to można założyć, że dla uproszczenia sprawy, ktoś kiedyś użył tego 'skrótu myślowego' i potem przez powtarzanie, tak się to już przyjęło...
W KB z 1981 roku, w artykule o Bartodziejach, autor tekstu, również pisze o narożniku Gajowa Fordońska... Szukam więc dalej...
Nie wiemy , kiedy dokładnie padła zabudowa nieparzystej str. ul. Fordońskiej . Być może było to znacznie wcześniej niż lata 60 ub. W. ? Mogło się to wiązać z planami rozbudowy cegielni . Może restaurator przeniósł swój interes na 2 stronę ulicy pod. nr . 10 ? Może to jest druga lokalizacja tej restauracji ? Inaczej wynikałoby , że w omawianym okresie i miejscu w odległości ok. 50-100 m. od siebie istniały dwie restauracje.
Wiem, że poniższy fragment planu miasta z 1939 r. przedstawił już wcześniej Bydziak.
Uzupełniam go o oryginalny opis oznaczonych numerami obiektów:
103 - Ogród Zoologiczny (tak chyba oficjalnie nazywał się ogród W. Kujawskiego)
172 - Szkoła Powszechna Wielkie Bartodzieje
Rozmawiałem z seniorem. Wstępnie na razie, bo latorośl zjadła internet i nie mogłem pokazać pocztówek.
Niestety, na razie bez żadnego potwierdzenia ale do rozmowy będziemy wracać.
esina, obiekty zaznaczone przez Ciebie jako 3 i 4 to w rzeczywistości ten sam budynek - szkoła podstawowa, inny skrót perspektywiczny. Tu nałożone obie pocztówki na siebie.
g.jpg (73.52 KiB) Przejrzano 5187 razy
Mógłbyś udostępnić większy fragment tego zdjęcia lotniczego (albo gdzie go znaleźć)?
pozdrawiam znad kaszty
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi