Złoty pociąg
Re: Złoty pociąg
Życzę tym, co po 10% znaleźnego się upomnieli sukcesu.
Z tym depozytem "wrocławskim" to niezła hucpa jest. Najpierw był konwój ciężarówek, co to w Górach Sowich był przepadł. Teraz jest równie cenny pociąg. To dla niego, wiedząc że Wrocław zagrożony będzie, wybudowano tunel o odpowiednich parametrach. Wraz z infrastrukturą. Ot, jakiś "złoty bażant" (Goldfassanen) już w roku 1943, podjął starania aby wybudować skrytkę, w którym na wypadek nieprzewidzianej klęski, będzie mógł wjechać cały pociąg wraz z depozytem.
Oczywiście wszyscy wiemy, co w Sowich Górach jest. Tylko co to ma do rzeczy?
Z tym depozytem "wrocławskim" to niezła hucpa jest. Najpierw był konwój ciężarówek, co to w Górach Sowich był przepadł. Teraz jest równie cenny pociąg. To dla niego, wiedząc że Wrocław zagrożony będzie, wybudowano tunel o odpowiednich parametrach. Wraz z infrastrukturą. Ot, jakiś "złoty bażant" (Goldfassanen) już w roku 1943, podjął starania aby wybudować skrytkę, w którym na wypadek nieprzewidzianej klęski, będzie mógł wjechać cały pociąg wraz z depozytem.
Oczywiście wszyscy wiemy, co w Sowich Górach jest. Tylko co to ma do rzeczy?
rosja złapała przynętę
http://www.kresy.pl/wydarzenia,spolecze ... o-pociagu#
http://www.kresy.pl/wydarzenia,spolecze ... o-pociagu#
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- BYDZIAK 1958
- brak
W materiale w tv słyszałem, że jeśli nie ustali się 'właścicieli' konkretnych 'skarbów', to przejdzie on na skarb państwa. Ale jeśli np. jest tam część np. 'Burszynowej komnaty', to musiało by trafić do spadkobierców Prusaków, czy do Rosji? 
Najlepiej jak nie będzie skarbów tylko pociąg pancerny który trafi do muzeum. Może jakieś części do V2? 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Zdecydowanie obowiązkowo do przeczytania:
http://www.eksplorator.com/zloty-pociag-do-sensacji/
http://www.eksplorator.com/zloty-pociag-do-sensacji/
Dawno temu czytałem dwutomową (dwu zeszytową) monografię poświęconą Panzerzugom czyli niemieckim pociągom pancernym. W trakcie lektury nie zaskoczyło mnie, że jeden z Panzerzugów zaginął w okolicy Wrocławia. Zatem jak to jest? Istnienie konkretnego pociągu pancernego, z numerem, składem i szlakiem bojowym jest znane, a tu nagle identyczny skład schowany jest w tunelu koło Wałbrzycha, czy gdzieś tam. Jaja jakieś to są:):)
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ W tych ostatnich, różnych doniesieniach, media nie zawsze nazywają go 'pancernym'. Mówiono też o nim, że to 'skład towarowy'. Czyli 'jego dokumenty' nie musiały się zachować.
Poczekamy, zobaczymy...
A tymczasem, coraz więcej się tam zbiera 'turystów', którzy mimo woli 'pilnują terenu'.
Poczekamy, zobaczymy...
A tymczasem, coraz więcej się tam zbiera 'turystów', którzy mimo woli 'pilnują terenu'.
Ploty chodzą że dziś wojsko przyjedzie do pilnowania tego miejsca. Ale gdzie to miejsce to nie wiem 
Wiecie o pożarze? Palił sie las nad złotym pociągiem.
65-71 kilometr na trasie Wrocław-Wałbrzych. Polecam.
Naszło mnie jeszcze jedno logiczne pytanie, czy ktoś wie dlaczego złoto miało być przewożone pociągiem pancernym którego kubatura jest znacznie mniejsza niż zwykłego towarowego?
Naszło mnie jeszcze jedno logiczne pytanie, czy ktoś wie dlaczego złoto miało być przewożone pociągiem pancernym którego kubatura jest znacznie mniejsza niż zwykłego towarowego?
seth pisze:65-71 kilometr na trasie Wrocław-Wałbrzych. Polecam.
ja tam w złoto nie wierzę, w pociąg prędzej ale...
sytuacja diametralnie się zmieniła: teraz poproszono wojsko by udowodniło, że pociągu nie ma
Jeszcze przed łikendem gdakali wszem i wobec, że na 99% jest
ps. nie można po prostu odkopać domniemanego wjazdu do tunelu, o którym wiadomo gdzie jest i udowodnić, że to coś innego? Wojsko będzie udowadniać georadarem... do ilu metrów to sięga? Przecież to wykrywa tylko anomalie, a nie pociągi
Georadar może wskazać pustkę pod powierzchnią, np. tunel. I taki obiekt rzekomo jest widoczny. Nadal ciekawi mnie numer tego Panzerzuga. Śmierdzi to i jest typową znaną już wcześniej opowieścią o; depozycie wrocławskiego banku wywiezionego tuż przed otoczeniem miasta. Jest to też opowieść o umierającym naocznym świadku, który mimo wylewu, paraliżu czy zaawansowanego raka, kreśli drżąca ręką dokładne miejsce ukrycia skarbu i itp. itp. itp....wszystko już było. Teraz mamy konkret.
seth pisze:Georadar może wskazać pustkę pod powierzchnią, np. tunel. I taki obiekt rzekomo jest widoczny. Nadal ciekawi mnie numer tego Panzerzuga. Śmierdzi to i jest typową znaną już wcześniej opowieścią o; depozycie wrocławskiego banku wywiezionego tuż przed otoczeniem miasta. Jest to też opowieść o umierającym naocznym świadku, który mimo wylewu, paraliżu czy zaawansowanego raka, kreśli drżąca ręką dokładne miejsce ukrycia skarbu i itp. itp. itp....wszystko już było. Teraz mamy konkret.
to był test władz administracyjnych, nie poradzili sobie z nim
To tak szybko się nie skończy. Jak nie znajdą będzie afera, że ukryli
- BYDZIAK 1958
- brak
GrapHite pisze:seth pisze:(...)
Nadal ciekawi mnie numer tego Panzerzuga.
Nieźle się to komplikuje. Ale zakładając, że jednak coś tam jest, obstawiał bym pociąg towarowy, a w nim... np. Bursztynowa komnata
BYDZIAK 1958 pisze:GrapHite pisze:seth pisze:(...)
Nadal ciekawi mnie numer tego Panzerzuga.
Nieźle się to komplikuje. Ale zakładając, że jednak coś tam jest, obstawiał bym pociąg towarowy, a w nim... np. Bursztynowa komnata
Raczej wungiel ślonski
-
speedybike
- brak
Wołoszański to zmora i przekleństwo polskich mediów. Teraz robi za stonowanego mentora, kiedy kto jak nie on z byle gó..wna robił tanią sensację. Co gorsza wraca na nasze ekrany z kolejną serią głupawych programów. Oglądałem jego komentarz do bitwy pod Komarowem i stare demony przeszłości jako żywe stanęły mi przed oczami 
A w ramach komentarza dotyczącego pociągu, wycinek Gazety Wałbrzyskiej z 1976 roku
A w ramach komentarza dotyczącego pociągu, wycinek Gazety Wałbrzyskiej z 1976 roku
- Załączniki
-
- Anno 1976.jpg (137.6 KiB) Przejrzano 4297 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
speedybike pisze:http://wyborcza.pl/1,75478,18679582,woloszanski-sceptycznie-o-zlotym-pociagu-to-juz-czwarty-pociag.html#BoxGWImg#BoxGWImg
Mądra wypowiedź.
^^^ Nie wszystko jest oczywiste. Przytoczę jedno jego zdanie. Pisze on np.: "dlaczego nie użyto magnetometru?"
Jeszcze parę dni temu, generalny konserwator zabytków oświadczył, że „złoty pociąg” na 99 proc. istnieje. Materiał który widział, mógł być również z takiego właśnie "magnetometru".