Wykopaliska na Wyszogrodzie

Czyli co w ziemi piszczy...
seba
brak

Re: Wykopaliska na Wyszogrodzie

Post autor: seba »

Jeżeli ten pal ze zdjęcia, o którym mówi Bydziak jest tym odkryciem to ja to go odkryłem 25 lat temu jak poszedłem tam pierwszy raz na sanki:D
Pozdrawiam. Seba
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Wczoraj po południu miałem okazję 'zahaczyć' o Wyszogród. Tym razem odnalezienie pala, (ze zdjęcia), nie sprawiało trudności. Choć pierwszy rzucił się w oczy ten słupek, chyba geodezyjny:

Obrazek

Wystający z ziemi czubek drewnianego pala, wygląda raczej niepozornie. Bardziej kojarzy się z pozostałością po słupie telegraficznym. Tylko skąd taki słup w tym miejscu? :shock:

Trudno takiemu laikowi jak ja uwierzyć, że to jest prawdziwy, ocalały kawałek pala z czasów dawnego grodziska. Ale jestem skłonny w to uwierzyć, jeśli potwierdzą to jakieś badania.
Załączniki
pal1.JPG
pal1.JPG (116.08 KiB) Przejrzano 9772 razy
pal2.JPG
pal2.JPG (146.27 KiB) Przejrzano 9772 razy
Awatar użytkownika
szczepan522
brak

Post autor: szczepan522 »

BYDZIAK 1958 pisze:Wczoraj po południu miałem okazję 'zahaczyć' o Wyszogród. Tym razem odnalezienie pala, (ze zdjęcia), nie sprawiało trudności. Choć pierwszy rzucił się w oczy ten słupek, chyba geodezyjny:

Tak.

BYDZIAK 1958 pisze:Wystający z ziemi czubek drewnianego pala, wygląda raczej niepozornie. Bardziej kojarzy się z pozostałością po słupie telegraficznym. Tylko skąd taki słup w tym miejscu?

Jest tylko jeden ?
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Post autor: GrapHite »

Trzeba poczekać na ekspertyzę fachowca. Robercie przybywaj :)
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^
Też chciałbym znać zdanie Roberta na ten temat. :1
szczepan522 pisze:
(...)
Jest tylko jeden ?

^^^ Ja też zrozumiałem z informacji, że jest ich więcej. Ale trafiłem tylko na ten jeden. :oops:
W w jego pobliżu, podobnych nie dostrzegłem.
Załączniki
Wytęż wzrok i znajdź....JPG
Wytęż wzrok i znajdź....JPG (109.81 KiB) Przejrzano 9737 razy
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Temat można odświeżyć ale tylko delikatnie :-)
Dziś podczas wycieczki rowerowej mielismy okazję rozmawiać z osobą, która wspominany pal (pale) odkryła. Tak sobie myślę, że trzeba na spokojnie się tam wybrać, wspólnie, spotkać się z pasjonatami tego miejsca i pogawędzić o historii.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
seth
brak

Post autor: seth »

GrapHite pisze:Temat można odświeżyć ale tylko delikatnie :-)
Dziś podczas wycieczki rowerowej mielismy okazję rozmawiać z osobą, która wspominany pal (pale) odkryła. Tak sobie myślę, że trzeba na spokojnie się tam wybrać, wspólnie, spotkać się z pasjonatami tego miejsca i pogawędzić o historii.

Osobę tą znam i radzę na jej fantazje uważać. Podobnie jak na prezesa tego stowarzyszenia. Wstyd, że tak niekompetentni ludzie zajmują się Wyszogrodem. Kłamstwa, konfabulacje i mitomania. Wyszogród umarł właśnie dzięki nim. Nie odbywają się tam żadne inscenizacje, brakuje pomysłu i chęci aby teren ten rozsądnie zagospodarować. Prezes Bydgoskiego Wyszogrodu, zraził do siebie wszystkich w Starym Fordonie i nie tylko tam.
Co do Waszego przewodnika......bzdury jakie wypisuje na profilu stowarzyszenia świadczą o nim samym. Wystarczy zajrzeć na Bydgoski Wyszogród.
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

seth pisze:Co do Waszego przewodnika......bzdury jakie wypisuje na profilu stowarzyszenia świadczą o nim samym. Wystarczy zajrzeć na Bydgoski Wyszogród.

... rozumiem ...
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Nasze najbliższe okolice na samym początku XIXw. Wyszogród był już zapomniany, czy nie warty wspomnienia... :?:
Załączniki
bez W.JPG
bez W.JPG (43.49 KiB) Przejrzano 9336 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Podobno znów są tam prowadzone jakieś wykopaliska, które potrwają ponoć jeszcze tylko tydzień. Czy ktoś z Was, z Fordonu, mógłby tam się przejść na spacer i zrobić parę zdjęć miejsc w których kopią?
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Z tego co widziałem to tuż za Lidlem w stronę Wyszogrodu trwa budowa jakiejś hali. Na sam Wyszogród nie dotarłem, więc czekamy od kogoś na potwierdzenie czy trwają jakieś prace archeologiczne.
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Prasa podaje że jeszcze dwa tygodnie potrwają.
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

jaras pisze:Prasa podaje że jeszcze dwa tygodnie potrwają.

Jaka prasa? Co podaje?

Na dzień dzisiejszy jest tak (relacja osoby, która "monitoruje" ten teren):
Prace archeologiczne już zakończono (praktycznie). Wszystko ze strony archeo jest już zasypane. Do końca marca archeo ma zdać raport cegielni. Badali teren podgrodzia na terenie cegielni a budowlańcy (budowa za Lidlem) są na terenie gdzie nic nie można było większego budować bo kolektor jest.
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Bezpłatna gazeta naszemiasto z piątku :
Załączniki
regon 002.jpg
regon 002.jpg (124.58 KiB) Przejrzano 8869 razy
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Jaras: dzięki
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Poprosiłem mojego kolegę Adama, ( którego poznał wichura przy tej okazji viewtopic.php?f=85&t=7561 ), żeby w sprzyjającym mu czasie, zrobił parę zdjęć tych 'wykopalisk'.
Okazało się, że rozpoczęto tam budowę jakiegoś pawilonu. A ziemia ta, jak wiadomo, jest usiana śladami przeszłości. Wychodzi na to, że to głównie wykopywane rowy, są przeglądane i sprawdzane przez archeologów.
Możliwe, że może Robert dowie się czegoś więcej i się z tym z nami tu podzieli.
Załączniki
wyk1.JPG
wyk1.JPG (83.82 KiB) Przejrzano 8833 razy
wyk2.JPG
wyk2.JPG (84.24 KiB) Przejrzano 8833 razy
wyk3.JPG
wyk3.JPG (52.82 KiB) Przejrzano 8833 razy
ODPOWIEDZ