Sąsiedzi

Czterej pancerni i pies, Sąsiedzi...
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: Sąsiedzi

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Ciekawostka związana z filmem Sąsiedzi. AERO znalazł stare wydanie IKP i jego zdjęcia wstawił w 'starych papierzyskach'. Fragment pozwoliłem sobie skopiować by i również tutaj on był. Stanowi jakąś część historii związanej z tym 'bydgoskim' filmem.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Post autor: Hrab »

Ostatnio obejrzałem ten film i zauważyłem kadry z browarem w tle. Były też wnętrza drożdżowni z kadkami drożdżowymi. Nie potrafiłem zlokalizować i zidentyfikować tego zakładu. Może to nie były zdjęcia z Bydgoszczy ? Przy okazji wstawię tu jakieś stopklatki. Może ktoś będący znawcą tego filmu potrafi okreslić co to za browar wystąpił w filmie?
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Post autor: Hrab »

Wspomniałem o browarze występującym w filmie.
Na zdjęciach widać kolejno jak bohater dobiega do bramy zakładu przed którą ludzie krzyczą, że można tam dostać broń.
Chłopak wbiega do zakładu. Drugie ujęcie to jego dziedziniec. Ostatecznie znajduje się w hali, gdzie wydawane są karabiny ze skrzyń. Jest to najprawdopodobniej drożdżownia browaru – widać kadki drożdżowe.
Stąd wniosek, że zakład, w którym wydają broń jest browarem. Trudno zidentyfikować ten browar. Prawdopodobnie ujęcia są składanką z trzech różnych miejsc i możliwe, że tylko pomieszczenie kadek jest rzeczywiście w browarze.
Najłatwiej zapewne zidentyfikować bramę do której wbiega bohater filmu na pierwszym zdjęciu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

Pierwsze zdjęcie to nie jest czasami brama rzeźni przy Jagiellońskiej ?
Drugie zdjęcie może być z dziedzińca drukarni również przy Jagiellońskiej, chociaż mogę się mylić.
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Czy to ten dom na Rejtana nie brał czasami udział w filmie jako willa Anny ?
Obrazek
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

'Obrazki' Hraba nie chcą mi się pokazać. Ale 'składanki' w tym filmie są częste. I to tez utrudnia identyfikacje.
jaras pisze:Czy to ten dom na Rejtana nie brał czasami udział w filmie jako willa Anny ?

Ja, umieścił bym ją raczej na Okolu. Pamiętam że mogła by być, jakieś nie więcej niż 200m od brzegu kanału... Tylko którego odcinka :?: Czy zachowanego, czy zasypanego :?:
Obrazek
jaras
BSMZ Bunkier

Może to ten na ulicy Grodzkiej 32 balkon półokrągły wejście z boku jest:
Załączniki
DSC08358.JPG
DSC08358.JPG (118.21 KiB) Przejrzano 18734 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Sporo jest tu, na Bunkrze forumowiczów. Zakładając, że każdy z nas mieszka w innym zakątku miasta, jest szansa, że ktoś może kojarzy miejsce pokazane poniżej na kadrach z filmu 'Sąsiedzi'. To raczej dzielnica 'willowa'. Wysepki z drzewem, z pierwszego kadru pewnie już nie ma. Ale domy i układ uliczek, mogły się nie zmienić. Trzeci kadr, to widok z bramy domu stojącego na przeciw tego, z kadru drugiego. (Dwa pierwsze składałem - dlatego są różnice w odcieniach)
Załączniki
dom7.JPG
dom7.JPG (102.08 KiB) Przejrzano 17380 razy
domy.JPG
domy.JPG (68.54 KiB) Przejrzano 17380 razy
dom8.JPG
dom8.JPG (55.64 KiB) Przejrzano 17380 razy
jaras
BSMZ Bunkier

Wygląda na Bielawki.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^ To jedna z przypuszczalnych części miasta, którą częściowo, na 'sv' przejrzałem i nic nie znalazłem. Więc nadal nadzieja w tych, którzy gdzieś w pobliżu miejsc ze zdjęć mieszkają i mogą je z łatwością rozpoznać.

Moja kopia 'Sąsiadów' na VHS, nagrana z pierwszej emisji w TVB w latach 90-tych, dosyć znacznie się 'rozmagnesowała' i nie daje się oglądać. Zajrzałem dziś do Empiku w Jedynaku i spytałem o film. Nawet o nim nie słyszeli, mimo, że opowiedziałem co pokazuje. Podobnie było jeszcze w dwóch księgarniach. Szok. Myślałem, że mimo wszystko młodsze pokolenie słyszało o nim. Choć z drugiej strony, to może tylko te 3 osoby o nim nie słyszały. :shock:

andant pisze:No i mam! wypatrzyłem i kupiłem!!!

^^^
Andant, gdzie go wypatrzyłeś i kupiłeś? (Pytanie późne, ale chyba nie za późne...)
007
BSMZ Bunkier

Post autor: 007 »

Mac
brak

Post autor: Mac »

Co do willi Anny, moze te zdjecia ulatwia zlokalizowanie
http://fototeka.fn.org.pl/pl/strona/wys ... 5B%5D=8792
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Ja wciąż jestem przekonany, że nie raz w dzieciństwie, na 'spacerach' widziałem ten dom. Ale ta dziura w pamięci boli... :oops:
Link maca uzupełnię jeszcze jednym. Tam też jest sporo fotosów.
(136 fotosów)
http://fototeka.fn.org.pl/pl/strona/wys ... #306480139
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

BYDZIAK 1958 pisze:Wysepki z drzewem, z pierwszego kadru pewnie już nie ma.
Masz rację, drzewa już nie ma.

Te kadry nie były kręcone Bydgoszczy, tylko we Wrocławiu. Rondo z dwiema wysepkami u zbiegu ulic: Orlej, Gajowickiej i Racławickiej.
Tak samo sceny strzelaniny z kładki nad torami i płonąca cysterna. Ogólnie strzelanina na torach, to również Wrocław.
Załączniki
Wysepka.jpg
Wysepka.jpg (86.14 KiB) Przejrzano 15641 razy
Dom poł.jpg
Dom poł.jpg (76.61 KiB) Przejrzano 15641 razy
Awatar użytkownika
Drzewol
brak

Post autor: Drzewol »

Dzięki za rozwiązanie tej "zagadki", bo jakoś nie dawało mi to spokoju. :D Nawet przez chwilę miałem też taką myśl, że to może Wrocław, bo wytwórnia filmowa też z Wrocławia, ale nawet nie próbowałem sprawdzać.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Szacun Jarku. Ja, może to wstyd, jeszcze nie byłem we Wrocławiu, a wiem, że to piękne miasto. :oops:
Ciekawi mnie jak na to wpadłeś? Byłeś tam, na tych uliczkach, na spacerze? :shock:

Pozostaje jeszcze do rozgryzienia ta największa niewiadoma, ten wiadomy 'dom'...
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Drzewol pisze:Nawet przez chwilę miałem też taką myśl, że to może Wrocław, bo wytwórnia filmowa też z Wrocławia...
Ja właśnie poszedłem tym tropem, skontaktowałem się ze znajomymi co mieszkają we Wrocławiu, oni ze swoimi znajomymi co są bardziej w temacie. I tak otrzymałem namiar. Później to już tylko wirtualna podróż na tą ulicę i cel osiągnięty.
Co do willi Anny to jest lipa, ujęcia są od strony ogrodu i trudno nawet spacerkiem namierzyć ten dom.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^
Mam już tą książkę o filmie. W rozdziale, w którym jest najwięcej szczegółów o miejscach w których kręcono sceny, nie podano gdzie stał ten dom.
Ale na str. 144 są zdania, wśród których jest takie: "We Wrocławskich plenerach, zostały nakręcone sceny rozgrywające się w ogrodzie rodziny Boehme... (...)"
Czyli skoro z ogrodu widać dom, to wychodzi na to, że to dom we Wrocławiu...
seth pisze:No to mamy sytuację do wyjaśnienia ;) W zborze ewangelickim na Warszawskiej byłem kilka razy ale i tak potwierdzić tego nie mogę. Nie pamiętam. Jednak to co widać na filmie nie przypomina wnętrza kościoła przy pl. Wolności.
W tej książce przeczytamy, że sceny wnętrza kościoła, nakręcane były we Wołowie, 50 km od Wrocławia. W znalezionym tam kościele, który był w bardzo złym stanie, po prostu został zrobiony remont i w listopadzie, (w Bydgoszczy, sceny kręcono latem), ekipy filmowców mogły w nim nakręcić brakujące sceny, odbywające się w jego wnętrzu. (O tym, na str. 140)
Załączniki
książka.JPG
książka.JPG (36.92 KiB) Przejrzano 14904 razy
ODPOWIEDZ