Te zdjęcia, (przynajmniej dla mnie), dają wiele radości i przywołują wspomnienia, oraz zapamiętane obrazki tamtych miejsc. Tramwaj, (5), jadący w kierunku centrum, wjeżdżający na most i ten gąszcz drzew... Aż się wierzyć nie chce, że tak tam kiedyś było.
Na drugim zdjęciu, tramwaj z wagonem są już właściwie na Poznańskiej. Tor jest jeszcze przedwojenny, pojedynczy. nie pamietam już dokładnie, w jakich latach była wymiana torowisk na podwójne. chyba w latach 50-tych. Tu są 2 widoki na ten narożnik, patrząc od strony Poznańskiej, - z torem pojedynczym i jeszcze niżej z podwójnym.
viewtopic.php?f=67&t=6388Ostatnie zdjęcie w tamtej serii utrwaliło stojący tramwaj, na przedostatnim przystanku, przed skrzyżowaniem z Wrocławską. W niewidocznym budynku po lewej stronie, na pietrze, działał krawiec Roman K. Zdarzało się mi tam w dzieciństwie bywać. Gdy dorośli zajęci byli sprawami krawieckimi, ja przez okno, oglądałem tramwaje, odkrywając ich 'tajemnice na dachu'. ( Np. 'lampę' pod cyfrą linii, oświetlającą ją we 'wieczorowe pory'.)
Dużo pozytywnych emocji wywołały u mnie te zdjęcia. Dzięki za nie.