Dworzec Główny w Bydgoszczy
Re: Dworzec Główny w Bydgoszczy
Co do wyburzanych budynków - w/g "Załącznika nr 12 - ROZBIÓRKI" http://pkpsa.pl/pkpsa/przetargi/przetarg/przetarg.html?id=891 pomiędzy peronami 3 a 4 pozostaną tylko budynki nr 1 (tzw. muzeum, nie jest przewidziane do modernizacji w obecnym projekcie) oraz nr 4 i 16. Pozostałe, tj. nr 2, 13, 14, 6 i 17 zostaną wyburzone (dwu ostatnich już nie ma). Od strony ul. Z.Augusta pozostanie budynek mieszkalny (nr 5), ma on mieć wykonaną "estetyzację elewacji".
Numery budynków na mapce podaję zgodnie z w/w dokumentacją, zaś kolorem żółtym oznaczyłem te, które pozostaną.
Numery budynków na mapce podaję zgodnie z w/w dokumentacją, zaś kolorem żółtym oznaczyłem te, które pozostaną.
- Załączniki
-
- dworzec_PKP_mapka.jpg (174.41 KiB) Przejrzano 7673 razy
jadąc Warszawską i skręcając w Zygmunta Augusta ładnie się prezentuje budynek wyspowy
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- BYDZIAK 1958
- brak
Warto tu odnotować, że dziś otworzono część nowego dworca, ('dolną'). Zdjęcie relacji ze Zbliżeń, pokazuje przedsionek przebudowanego tunelu.
(Jutro pewnie trzeba będzie to 'cudo' zobaczyć)
(Jutro pewnie trzeba będzie to 'cudo' zobaczyć)

- Załączniki
-
- tunel.JPG (53.13 KiB) Przejrzano 7567 razy
Byłem dziś wieczorem wszędzie pachnie nowością aczkolwiek pancerne drzwi zostały.
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Wczoraj w nocy wysiadłam z pociągu, słysząc wcześniej, że dworzec otwarty. Owszem, przejść z peronów do wyjścia do autobusów się da, ale otwartym bym tego nie nazwała. Nadal wszystko w budowie, pozaklejane, pozagradzane. Otwarte jest tylko przejście (nie całkiem) i schody...
Czekając na autobus widziałam jeszcze jak koleś wysiada w pośpiechu z taksówki i biegnie do dworca. Chwyta za drzwi niedaleko głównego wejścia, takie z tabliczką "przejścia nie ma", rozgląda się i wchodzi (kto je zostawił w środku nocy otwarte?). W środku motał się i błądził i w końcu przestawił blaszany płot, żeby dostać się na schody i później na peron...
Czekając na autobus widziałam jeszcze jak koleś wysiada w pośpiechu z taksówki i biegnie do dworca. Chwyta za drzwi niedaleko głównego wejścia, takie z tabliczką "przejścia nie ma", rozgląda się i wchodzi (kto je zostawił w środku nocy otwarte?). W środku motał się i błądził i w końcu przestawił blaszany płot, żeby dostać się na schody i później na peron...
z tego co wiem, to otworzyli tylko kasy i hol główny
na całość musimy jeszcze poczekać
na całość musimy jeszcze poczekać
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Kasy tak, holu to mały kawałeczek.
Nie ma co się podniecać, niepasujący do otoczenia klocek
Nie ma co się podniecać, niepasujący do otoczenia klocek

Mi się podoba. Cieszmy się z budynku wyspowego i zacznijmy się martwić o dźwig bramowy.
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Czy Stowarzyszenie może zgłosić ten dźwig konserwatorowi, by wpisał go na listę chronionych, starych urządzeń technicznych? Wtedy chyba nie będziemy musieli się martwić. 

Na dworcu dwa dni temu. Z zewnątrz może się podobać, choć nie wiem, czy akurat tu dobrze pasuje. Wewnątrz, moim zdaniem, nieco mało miejsca przy kasach.
Trwają wyburzenia między peronami 2 a 3 - znika budynek nr 2 (mapka kilka postów wyżej).
Szczególnie źle wyglądają - dziadowsko - te wszystkie kable na słupach wiat peronowych (na ostatniej fotce).
Trwają wyburzenia między peronami 2 a 3 - znika budynek nr 2 (mapka kilka postów wyżej).
Szczególnie źle wyglądają - dziadowsko - te wszystkie kable na słupach wiat peronowych (na ostatniej fotce).
- Załączniki
-
- m6158.JPG (141.25 KiB) Przejrzano 7432 razy
-
- m6192.JPG (149.54 KiB) Przejrzano 7432 razy
-
- m20150903_114840.jpg (136.38 KiB) Przejrzano 7432 razy
-
- m20150903_121350.jpg (144.28 KiB) Przejrzano 7432 razy
-
- m6164.JPG (186.35 KiB) Przejrzano 7432 razy
-
- m6173.JPG (165.99 KiB) Przejrzano 7432 razy
-
- m6182.JPG (192.22 KiB) Przejrzano 7432 razy
-
- m6161.JPG (96.08 KiB) Przejrzano 7432 razy
Ostatnie zdjęcie - to jakaś masakra! Na temat takiej instalacji to od samego poczatku na forach tematycznych jest to wytykane .
- BYDZIAK 1958
- brak
Rozpoczęła się rozbiórka 'dużego' budynku wyspowego.

Ten mały z wyjściem tunelu pewnie zostanie.
-
Dziki_Koziol
- brak
Mnie zastanawia fakt, że gdy się stoi w kolejce do kasy, to akurat na trasie przemarszu tłumów wychodzących i idących z i na perony. Jest to super komfortowe dla przechodzących i stojących w kolejce. Czyt to dworzec kolejowy, czy galera handlowa z funkcją dworca? A może się to zmieni gdy skończy się budowa?
Dziki_Koziol pisze:Mnie zastanawia fakt, że gdy się stoi w kolejce do kasy, to akurat na trasie przemarszu tłumów wychodzących i idących z i na perony. Jest to super komfortowe dla przechodzących i stojących w kolejce.
Byłem dzisiaj na dworcu z żoną i ma takie same odczucia. A przecież nie było akurat (przed południem) jakiegoś dużego ruchu. Może gdyby przenieść ławki w inne miejsce toby się trochę poprawiło?
Tak po namyśle - bo zasugerowałem się obecną sytuacją - po oddaniu do użytku podziemnego przejścia do miasta i na przystanki, nie będzie takiego krzyżowania się wchodzących i wychodzących ze stojącymi w kolejce do kas.
teraz jak zbudowane to po ptokach
-
monter1951
- brak
Kolejny kran odchodzi w niebyt, a piąty peron jakiś goły.
- Załączniki
-
- P9120398q.jpg (195.98 KiB) Przejrzano 7302 razy
-
- P9120375q.jpg (153.37 KiB) Przejrzano 7302 razy
Nie można było tego kranu odnowić i zostawić?
Hrab pisze:Nie można było tego kranu odnowić i zostawić?
przy takich kosztach przebudowy to renowacja tego "kranu" to mały pikuś... ale widząc w jaki sposób spoczął, nie ma dla niego ratunku
Wodociągi Miejskie - ratujcie to!