Do 1975 r. mieszkałem w kamienicy przy ul . Śląskiej 5.
Chodziłem do S.P. nr.10 a Ty ?
Moja żona też mieszkała na Sląskiej 5, w mieszkaniu p.p. Kaczmarków. Ładne, duże mieszkanie, 4 przechodnie pokoje, łazienka, kuchnia, spiżarnia i służbówka.
AERO pisze:BYDZIAK1958
Do 1975 r. mieszkałem w kamienicy przy ul . Śląskiej 5.
Chodziłem do S.P. nr.10
(...)
BYDZIAK 1958 pisze:(...)
Moje najstarsze zdjęcie ulicy mojego dzieciństwa i młodości, pochodzi z 1959 roku. Zdjęcie zostało zrobione przed bramą kamienicy nr 12.
(...)
Zdjęcie kamienicy 11, wraz z leśniczówką, pokazane niżej, pochodzi z Kalendarza Bydgoskiego.
(...)
Na zdjęciu poniżej, pokazującym już 'przebite' Garbary, widać w środku, a właściwie nieco z prawej, w głębi,miedzy drzewami, budynek z dużymi trzema oknami...
(...)
Na zdjęciu poniżej, zrobionym 'w Kąciku', w stronę Garbar, widać właśnie z lewej strony płot Jutrzenki. Tędy chodziłem i wracałem ze szkoły.
(...)
W głębi zdjęcia widać fragment budynku, chyba magazynowego, należącego do największego zakładu na ul Garbary. Chodzi oczywiście o garbarnię. Budynki z prawej strony, należały do Fotonu.
(...)
Na zdjęciu, zrobionym z punktowca na Kordeckiego 3, widać kilka nie istniejących już budowli.W podwórzu kamienicy na Garbarach nr 9 była piekarnia(1). Z niej rozchodził się zapach świeżego, gorącego chleba.Działała chyba do połowy lat 90-tych. A z tyłu domku nr 7 (2), który w tamtym roku został rozebrany, żeby ustąpić miejsce dla budowanej trasy tramwajowej, była kuźnia. (3) Najprawdziwsza. Ostatnie furmanki docierały tam chyba jeszcze na początku lat 70-tych...
Dla nas, dzieciaków, oglądanie tak dużych ( z perspektywy dziecka) koni, było zawsze sporym przeżyciem. Pisząc 'nas', mam na myśli dzieciaków z 'innych podwórek'. Na zdjęciu też jest utrwalony 'podwyższony' komin Jutrzenki.(5) Po zamontowaniu filtrów, wrócił do swojego pierwotnego wyglądu. No i widoczne są tu jeszcze budynki (4) Garbary 10, również rozebrane w tamtym roku.
...na najstarszej z 1800r. widać zarys 'mojej' ulicy.Pewnie wtedy była jeszcze polną drogą...(4)
Strzałka (1) pokazuje styk ul.Grunwaldzkiej (2) i Jackowskiego (3).
(...)
Wschodnią część Garbar, mam jeszcze utrwaloną na tym slajdzie. Na narożnym budynku Kącik - Garbary, nad wejściem widać jeszcze było napis 'OPTA'.
Wspominałem o piekarni, znajdującej się kiedyś w podwórzu kamienicy nr 9.
– Wizualizacji nie widzieliśmy, ale koleżanka już pisała, że projekt nie zachwyca. Tyle że jest to teren inwestora prywatnego, stąd my jako rada de facto nie mamy tu nic do powiedzenia – rozkłada ręce prof. Dariusz Markowski, szef działającej przy prezydencie rady ds. estetyki. Większe pole manewru będzie miał za to plastyk miejski, do którego inwestor musi zgłosić się z wnioskiem o zaopiniowanie projektu. – Na razie jednak taki dokument do mnie nie wpłynął – przyznaje w rozmowie z nami Marek Iwiński.
Teren przy ul. Garbary 5 objęty jest planem zagospodarowania przestrzennego „Brda Centrum”. Tyle że pochodzi on z 2000 roku. Zakładał on między innymi budowę jezdni na ul. Naruszewicza, gdzie obecnie kursują tramwaje. Ten sam plan wprowadził ograniczenie wysokości zabudowy do czterech kondygnacji. – Teraz już takich zapisów nie praktykujemy. Piszemy raczej o wysokości obiektu – podkreśla Anna Rembowicz-Dziekciowska, dyrektor Miejskiej Pracowni Urbanistycznej.