Poniżej spróbowałem odtworzyć, jak to mniej więcej wyglądało...Mam pewien 'niedosyt' po zrobieniu tej 'rekonstrukcji'... Ten domek, był chyba bardziej biały i nieco dalej, może w miejscu kładki Klenczona.

Filmowe 'małe miasteczko', nazywa się Kamienica. Większość zdjęć, kręcona była w Płocku i okolicach. Film, już w czasie montażu był mocno okrojony. Coś komuś wtedy w nim przeszkadzało.Został w wersji 82-dwu minutowej... Ale w kinach się nigdy nie ukazał. Na Wyspie Młyńskiej kręcili kilka scen. Najbardziej widowiskowa była ta z podpaleniem domu.
Nie chodziłem tam codziennie, bo najczęściej nakręcali po zachodzie słońca. Ale dobrze pamiętam też scenę z 'płonącą rurą'. Może jakieś 50 metrów za kładką Klenczona, był prostopadle nad Młynówką, zbudowany i zawieszony, może jakieś 5 metrów nad wodą 'rurociąg'. Tak to odbierałem. Pirotechnicy nasypali do niego 'piasku zmieszanego z benzyną'.(Na całym odcinku, jego górna część była w tym celu rozpruta) No i oczywiście też był podpalony. Sporo podobnych scen było tu nakręcanych.
W zachowanej wersji tego filmu, tylko w jednym miejscu, w jednym momencie i to jeszcze na zbliżeniu, widać płonący ten domek. W filmie nazwany jest 'magazynem'. Pada informacja, że 'płonie magazyn'.

Potem mamy już tylko pożar i sporo innej scenografii. Sceny nakręcane u nas, być może pokazywały podpalenie i 'złych' 'podpalaczy'... No i pewnie jeszcze więcej dramaturgii tego zdarzenia... Ale jednak jakiemuś cenzorowi musiało to przeszkadzać.
Poniżej, jeden z wielu opisów tego filmu. Ten, jest ze strony Filmoteki Narodowej.