Inscenizacja szarży polskich ułanów pod Krojantami

Zdjęcia z imprez, wyjazdów, spotkań, itp.
Robert Grochowski
brak

Re: Inscenizacja szarży polskich ułanów pod Krojantami

Post autor: Robert Grochowski »

Wielkie brawa dla organizatorów za przygotowanie wspaniałej inscenizacji.
Z drugiej strony, patrząc oczami historyka, nie ma ona wiele wspólnego z rzeczywistością. Organizatorzy popłynęli, urządzając ,,wariację" z szarżą w tle. W rzeczywistości było to krótkie, przypadkowe dla obu stron zwarcie, zakończone masakrą polskich ułanów. Niemcy ponieśli minimalne straty, a jedyny realny zysk to wzbudzenie w szeregach nieprzyjaciela paniki (czy raczej psychozy wszechobecnych polskich ułanów), która spowodowała chwilowe zastopowanie natarcia 20 DZmot.
Ale - niech legenda trwa. Ku pokrzepieniu serc.
P.S. Dla ścisłości - Sturmgewehr 44 wszedł do użytku dopiero w 1943 roku
,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć
mercur
brak
Kontakt:

Post autor: mercur »

GrapHite pisze:
andant pisze:Jaaa, ale niemce z kałachami? Podróż w czasie?

o widzę braki ze znajomością broni :)

Tak na prawde kałasznikow to niemiecki karabin STG44 szturmgewer .Sowieci poprostu przeniesli cała fabryke do siebie.

po szczegóły odsyłam do wikipedia

Nie no wybacz ale AK-47 to nie to samo co STG i niezależnie od tego, że Ruskie kopiowali wszystko co się da, w tym wiadomo STG jest jakimś przedłużeniem STG), to w 1939 nie było ani tego ani tamtego...

Tak z drugiej strony AK-47 w odróżnieniu od STG był bardzo udany i lubiany przez "użytkowników". Tym razem plagiat przerósł oryginał. Z tego co czytałem, Niemcy nie cierpieli swojego Szturmgewehra... Był ciężki, często się zacinał, a efekt był najwyżej taki jak przy MP-40.

... no to sobie troche popieprzyłem :mrgreen:
Pozdry,
::- mercur -::
http://www.baza44.pl
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Post autor: GrapHite »

mercur pisze:... no to sobie troche popieprzyłem :mrgreen:

no i oto chodzi, żeby każdy sobie trochę popieprzył :D
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
Miho
brak

Post autor: Miho »

No to ja was pogodzę... Od ok. 15 lat w światowej literaturze istnieje bardzo mocno osadzana w faktach teza, że konstrukcje zrówno STG, jak i AK były prawdopodobnie rozwijane równolegle :shock: . Oczywiście dotyczy to samej zasady działania broni, a więc odprowadzenia gazów przez boczny otwór w lufie, a takze stworzenia broni pola walki na nabój pośredni :roll: . Twierdzenie, że Kałasznikow skopiował STG jest chyba zbytnim uproszczeniem (delikatnie mowiąc). Proponuję także wrzucenie kamyczka do ogródka Niemców. Tym kamyczkiem bedzie dokładnie skopiowany od Rosjan moździeż 80mm. Niemcy kopiowali uzbrojenie w takim samym stopniu jak Rosjanie. A tak resume: to napisałem już wczesniej, że AK i PK/PKS służyły rekonstruktorom do "robienia strzelaniny", nie zastępowały zaś Sturmgewehra. :cry:
Awatar użytkownika
Maciej Kulesza
brak

Post autor: Maciej Kulesza »

O kurczę. Przeoczyłem taką imprezę. :(
Awatar użytkownika
seth
brak

Post autor: seth »

Przez kilka ostatnich lat jeździłem na tę imprezę. Zachęcałem do tego wielu z moich znajomych. Inscenizacja robi wrażenie, chociaż jest przeprowadzana w.g pewnej sztampy. Ważne, że ta sztampa odnosi skutek i znajduje uznanie w oczach widzów. Jestem jak najbardziej za organizowanie tego typu imprez, jednak jest jedno ale........jaka była prawda ? Bo ta w świetle ostatnich badań jest bardzo zaskakująca. Ani nie była to szarża, ani nie było czołgów, tudzież samochodów pancernych, ani .........niestety realia są bezlitosne dla tzw. prawdy historycznej.
Robert Grochowski
brak

Post autor: Robert Grochowski »

Seth ma rację. Impreza to ważna, potrzebna, ale niestety nie mająca wiele wspólnego z rzeczywistą historyczną.
Gwoli ciekawostki dodam, że dowódca ,,szarży", płk K. Mastalerz, w świetle ostatnio ujawnionych materiałów nie zginął bynajmniej od ognia Niemców. Wraz ze swoim pocztem został przypadkowo ostrzelany ogniem mającej go wspierać baterii I dywizjonu 9 pal kpt. Józefa Amstera.
,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć
stawar
brak

Post autor: stawar »

Tak jak pisze Robert, ta impreza nie miała wiele wspólnego z rzeczywistością historyczną. Niestety, z roku na rok jej poziom maleje. Wystarczy spojrzeć na sylwetki niektórych rekonstruktorów. A to coś próbujące naśladować nie wiem...jakiś wóz pancerny (?) to kompletna masakra.

Warto inscenizować ten epizod wojenny, ale nie w taki sposób !
bodokoks
brak

Post autor: bodokoks »

byliśmy na tej imprezie:) na co dzień stacjonujemy na terenie muzeum ( bunkra w miejscowości Konewka).
Pozdrawiamy wszystkich serdecznie i oby więcej takich imprez.
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

A w tym roku nikt nie był ? Znalazłem przypadkowo : http://www.wiadomosci24.pl/artykul/reko ... -miniatury
Awatar użytkownika
seth
brak

Post autor: seth »

jaras pisze:A w tym roku nikt nie był ?

Bardzo ważną kwestią przy organizacji tego typu imprez jest szacunek dla widza. Podczas tegorocznej imprezy tego nie było :!: Współczesny sprzęt na gąsienicach, żołnierz rekonstruktor z RK na szyi. :!: Skandal i sromota. Już się zdarzały "szwedzkie wątki" w umundurowaniu, ale w roku 2012 przeszli samych siebie.
Żeby była jasność o co mi biega. Impreza tego typu ma uczulić przeciętnego człowieka na historię, a nie ogłupić do reszty. Jeżeli odtwarzamy realia walk z 1939 to trudno aby widoczny na zdjęciach oficer paradował z RK :evil: Lepiej pokazać mniej a zgodnie z prawdą, niż za dużo i za głupio.
Pamiętam jak podczas któreś z poprzednich edycji, bodaj w roku 2009, jeden z rekonstruktorów z braku laku założył na swój pusty łeb, hełm szwajcarski wz.18 :evil: Jaki był wówczas krzyk. Teraz ten numer został przebity kilkaset razy.
ODPOWIEDZ